Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři jsou radši na výletě než v Senátu, zlobí se senátoři

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátoři zkritizovali dnešní nepřítomnost ministrů na schůzi horní komory. Vadilo jim, že místo obhajování zákonů jsou na návštěvě v Moravskoslezském kraji. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) oznámil, že kvůli tomu z pověření organizačního výboru napíše premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO).

"Poslední dobou je praxí, že účast členů vlády zde včetně premiéra je velmi slabá," uvedl Štěch. Pokud by se situace nezlepšila, zkomplikovalo by to vztahy mezi vládou a Senátem, řekl.

Z jednání se kromě nemocného ministra zahraničí Martina Stropnického omluvili mimo jiné ministři Robert Plaga, Jaroslava Němcová a také Babiš, ačkoli měli zdůvodnit projednávané materiály. Podle senátora Václava Hampla (za KDU-ČSL a Zelené) je vláda "na výletě". "Někdo říká, že maká, a my tady sedíme a makáme, ale čekáme na toho, kdo předkládá zákony, uvedl předseda senátorů STAN Jan Horník. Podotkl, že Babiš do Senátu na rozdíl od svého předchůdce téměř nezavítal.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil označil přístup vlády za "nezodpovědný a liknavý". Pokud se nynější situace nezmění, Vystrčil bude chtít přístup vlády projednat na příští schůzi horní komory.

Senátoři z programu vyřadili volbu člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, neboť prezident Miloš Zeman opět nepředložil kandidáta na místo po zesnulé předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové.

V úvodu jednání senátoři uctili minutou ticha osobnost kardinála Josefa Berana, politického vězně nacismu a komunismu, jehož ostatky se minulý týden po 49 letech vrátily do vlasti. Vyjádřili tak "úctu a uznání duchovní a mravní autoritě, která promlouvá i do současnosti", jak uvedl senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Milan Štěch vláda

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy