Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Automobily na benzín nebo naftu podle Čechů nemají budoucnost

Nabíjecí stanice pro elektromobily
Nabíjecí stanice pro elektromobily
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Více než dvě pětiny Čechů vidí budoucnost automobilové dopravy za 30 let v elektrických vozech a 28 procent věří autonomním autům. Naopak vozy na benzín nebo naftu budou ještě za 30 let tvořit hlavní dopravní proud jen podle desetiny populace. Vyplývá to z průzkumu VW Financial Services.

Nejlákavější jsou vozy na elektrický pohon pro skupinu 27 až 35letých, kteří je jako budoucí dopravní prostředek vidí ve 49 procentech případů. Nejmenší důvěru naopak mají od lidí ve věku 54 až 65 let, a to jen ve 33 procentech.

Lidé v předdůchodovém věku do budoucna naopak nejvíce z celé populace očekávají rozvoj autonomních vozů. Překvapivě nejméně autonomním autům věří lidé mezi 27 a 35 lety. Důvodem může být uvědomování si rizik spojených například s hackerskými útoky či problematiky odpovídající legislativy.

Do deseti let si hodlá automobil na elektrický pohon pořídit až polovina obyvatel České republiky. Zatímco pro respondenty se základním vzděláním je elektřina pohonem budoucnosti v 50 procentech případů, u vysokoškoláků je tomu tak ve 35 procentech.

Ač vodíkové vozy nepatří mezi nejžhavější kandidáty na auta budoucnosti, zcela bez šance nejsou. Jako hlavní pohon je vidí 12 procent respondentů. Více jim přitom věří muži než ženy, a to v 16 procentech oproti sedmi procentům případů.

Témata:  elektromobily průzkumy doprava automobilový průmysl Češi

Aktuálně se děje

15. května 2024 13:41

Hrozivá prognóza lékařů: Každý druhý Čech onemocní rakovinou

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.