Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Zeman prý hájí ruské zájmy, na Západě už je tím známý, říká analytik

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Brno - Podle politologa a bezpečnostního analytika Josefa Krause z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně čtvrteční výrok prezidenta Miloše Zemana o novičoku není šťastný. Vede jen k obhajobě pozice Ruska, řekl dnes ČTK Kraus. Zeman prohlásil, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. Novičokem byl otráven někdejší dvojí agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia v anglickém Salisbury.

Kraus poukázal na to, že informace, kterou Zeman zveřejnil, pochází ze zdrojů zpravodajské služby, která se zdráhá potvrdit detaily. "Ve finále je to ale něco, co by prezident neměl vůbec vypouštět na veřejnost," zdůraznil expert. Zeman podle něj tímto nehájí zájmy České republiky, výrok vede jen k obhajobě pozice Ruska.

Zatímco Británie z útoku obvinila Moskvu, podle Ruska je zdrojem smrtící látky buď Británie, Česko, Slovensko, Švédsko nebo USA. Británie kvůli incidentu už dříve vypověděla ze země 23 ruských diplomatů a stejný počet diplomatů vyhostilo v odvetném kroku Rusko.

Podle Krause prezidentův výrok zásadně nenaruší česko - britské vztahy. "Zvlášť, když přichází z úst prezidenta, který už má na Západě pověst toho, který jde Ruské federaci a ruským zájmům na ruku," uvedl analytik.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. "Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté byl zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident v TV Barrandov.

Témata:  Miloš Zeman chemické zbraně Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.