Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí v centru Prahy volají za legalizaci marihuany

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Konopnyshop.cz

Praha - Tisíce lidí vyšly dnes za zvuků živé kapely a elektronických hudebních aparatur z pražského Karlova náměstí do průvodu za legalizaci marihuany pro osobní potřebu. Míří na ostrov Štvanice, kde je připraven hudební program.

Někteří z účastníků 21. ročníku pochodu Million Marihuana March nesou transparenty s hesly například "Utni řepku, zasej travku". Auta v průvodu vezou hudební aparatury. Předseda organizace Legalizace.cz a jeden z organizátorů akce Robert Veverka před začátkem průvodu jeho účastníky poučil, aby "nekouřili policajtům pod nos". Řada z nich si přesto zapálila.

Organizátoři očekávali v průvodu podobný počet lidí jako loni, tedy 7000. Kulturního programu na Štvanici se podle Veverky v loňském ročníku zúčastnilo kolem 15.000 lidí. Na ostrově jsou i letos v programu koncerty nebo přednášky o konopí a jeho užívání. V jednom z aut v průvodu jede i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

V Česku je legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih.

V ČR bylo od roku 2013 vydáno na předpis téměř pět kilogramů léčebného konopí. Průměrně ho oficiálně užívá 26 pacientů měsíčně. Podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti si v roce 2016 vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků na 880.000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace.

Témata:  Praha demonstrace marihuana

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.