Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nechce, aby se kvůli novičoku sešla Bezpečnostní rada

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Plzeň - Svolávat Bezpečnostní radu státu kvůli záležitostem kolem látky novičok v Česku a výrokům prezidenta Miloše Zemana není potřeba, míní premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V pondělí se sejde se šéfy Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství. Babiš to dnes řekl ČTK při Slavnostech svobody v Plzni. Na tom, že by se novičokem měla zabývat Bezpečnostní rada státu, se dnes v České televizi (ČT) shodli místopředsedové ANO a ČSSD Petr Vokřál a Martin Netolický.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že se v Česku jed novičok v malém množství vyráběl a testoval. Ministerstva obrany a zahraničí následně oznámila, že látky tohoto typu se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Z laboratoří uniknout nemohly. Konkrétní látka, kterou byl otráven ve Velké Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripal, se v Česku podle úřadů netestovala.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběla nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Civilní rozvědka BIS podle Zemana dospěla k závěru, že tento plyn není novičok. Prezident řekl, že se přiklání k názoru vojenských zpravodajců. Babiš v pátek reagoval, že bude chtít od tajných služeb podrobnější informace. Je podle něj překvapující, že se ve vyjádřeních o přítomnosti novičoku v Česku rozcházejí. "Zítra (v pondělí) mám schůzku s ředitelem BIS a Vojenského zpravodajství, kde se o tom budeme bavit," řekl dnes premiér v Plzni.

Také Vokřál pokládá za zarážející údajnou rozdílnost zpráv Vojenského zpravodajství a BIS, na něž se prezident odvolával. "Z toho můžou vyplývat prohlášení, která nás nestaví do nejlepšího světla," řekl v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle Netolického by se měla vládní bezpečnostní rada sejít za přítomnosti prezidenta a věc si vysvětlit. Místopředseda ČSSD také soudí, že vše nahrává ruské propagandě, a Česko je "za šašky". Rusko Zemanovy výroky uvítalo, podle něj prezidentova slova vyvracejí obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva.

Témata:  Andrej Babiš Bezpečnostní rada státu novičok

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.