Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o absenci ministrů neproběhlo. Ve Sněmovně to ale vřelo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Návrh pravicové opozice, aby se Poslanecká sněmovna zabývala otázkou ministrů při interpelacích a při projednávání jejich bodů byl dnes zamítnut.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů František Laudát se pustil hlavně do ministra financí Andreje Babiše a do jeho hnutí ANO. „Už nemůžeme mlčet a tolerovat neschopnost premiéra vynutit si na ministrech, aby byli při jednání Sněmovny přítomni," uvedl. Připomněl Babišovu páteční absenci, když mělo přijít na řadu šest jeho předloh.

Podle Laudáta tím vyvrcholilo dlouhodobé pohrdání Sněmovnou a neschopnost koalice sestavovat program jednání pléna. Hnutí ANO nezvládá prý ani standardní postupy a už třetí rok působí chaos.

Babiš se později proti kritice ohradil. Žádné zmatky prý nedělá. Šéf státní kasy byl v pátek na návštěvě na Zlínském kraji, členové sněmovního organizačního výboru podle něj věděli, že bude pro tento den omluven. „Zásadně odmítám, že bych bránil jednání Sněmovny," řekl ministr financí, kvůli kterému bylo po hodině páteční jednání přerušeno. Kritiku označil za manipulace, lež a pomluvy. „Když jdu do krajů, nerozdávám koblihy," dodal.

Ohradili se i šéfové klubů ČSSD i ANO Roman Sklenák a Jaroslav Faltýnek. „To bych tu nesměl sedět minulé volebního období, abych jeho (Laudátova) slova bral vážně. Jako by kolegové z pravicové opozice zapomněli, jak to vypadalo," řekl Sklenák. Faltýnek uvedl, že o Babišově omluvě bylo informováno i sněmovní grémium, které sestavuje program pléna.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky František Laudát Roman Sklenák

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.