Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vědci objevili novou netradiční protirakovinnou látku

Protonová léčba
Protonová léčba
Foto: ptc.cz

Vestec (u Prahy) - Vědci z Biotechnologického ústavu Akademie věd objevili látku, která by mohla pomoci v boji s rakovinou. Podle výzkumníků výrazně potlačuje nádory prsu a účinkuje i proti dalším nádorovým onemocněním. Vývoj je nyní ve fázi klinických testů, informoval dnes ČTK Jiří Neužil z ústavu, který se spolu se svým týmem výzkumem zabývá.

Protirakovinná látka nazvaná MitoTam má podle vědců netradiční mechanismus účinku. Průběh laboratorních a preklinických testů se podařilo urychlit díky spolupráci s českým investorem, firmou Smart Brain. Klinická studie již získala povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se provádějí klinické testy.

Neužilův tým podle tiskové zprávy zveřejněné na webových stránkáchBiotechnologického a biomedicínského centra (BIOCEV) ve Vestci přinesl nové biologické poznatky důležité k pochopení funkce mitochondrií jako "elektráren" nezbytných pro činnost a život zdravých i nádorových buněk. Komplexní výzkum vedl k určení citlivého místa nádorových buněk a navrhl způsob, jak toto místo zasáhnout. Nové léčivo by mělo být schopné vyřadit z funkce mitochondrie, a tím vyvolat programovanou smrt nádorových buněk.

Pro efektivní cestu z laboratoře přes patentové řízení ke klinickým testům bylo podle ústavu klíčové zapojení zakladatele Smart Brain Karla Komárka i skupiny KKCG.

Témata:  rakovina vědci Akademie věd České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy