Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Centrální evidence přestupků se spustí v říjnu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Centrální evidence přestupků, která má přinést tvrdší postihy recidivistů, bude fungovat od října.

Stát dnes podepsal smlouvu na vznik systému s pražskou firmou CCA Group. V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo spravedlnosti. Za opakované přestupky má hrozit vyšší pokuta. Údaje o přestupcích se budou v evidenci uchovávat pět let.

Smlouvu s CCA podepsala organizační složka státu Rejstřík trestů, která je podřízená ministerstvu. "Evidence přestupků bude uvedena do provozu od 1. října a jejím správcem a provozovatelem bude právě Rejstřík trestů," sdělila Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva.

Cílem evidence je přísnější a účinnější trestání recidivy vybraných závažnějších druhů přestupků. "Do registru se budou zapisovat zejména přestupky v oblasti ochrany majetku před alkoholismem a jinými toxikomaniemi či přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku," doplnila. Údaje o opakovaných přestupcích ale podle ní pomohou také při prevenci kriminality.

Recidivistům se o polovinu zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možno uložit. Třeba za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20.000 korun musel zaplatit až o 10.000 korun více. Kritici zvyšování pokut ale poukazovali na to, že tento samotný krok nezabrání recidivě. Poukázali na to i senátoři ve svém usnesení, podle něhož by se vláda měla zabývat mimo jiné tím, že pokuty nebudou vymahatelné od nemajetných občanů, a to ani v exekučním řízení.

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR přestupky

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.