Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé na Zlínsku jdou volit senátora, uspěje Blahová nebo Goláň?

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Zlín - V obvodu Zlín, který kromě Zlínska zahrnuje i jižní část okresu Vsetín, začalo dnes ve 14:00 druhé kolo doplňovacích senátních voleb. Voliči vyberou mezi krajskou radní Michaelou Blahovou (KDU-ČSL) a daňovým poradcem Tomášem Goláněm (SENÁTOR 21), kteří postoupili z prvního kola voleb.

Vítěz nahradí někdejšího předsedu slušovického družstva Františka Čubu (SPO), který na konci února odstoupil z funkce. Svůj krok zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli půldruhého roku trvající absenci v Senátu. Nový senátor bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020, poté se v obvodu uskuteční řádné senátní volby.

Blahová první kolo voleb minulý víkend vyhrála, získala 24,18 procenta hlasů, Goláň 18,99 procenta. Volební účast v prvním kole byla necelých 16 procent. Kandidovalo v něm devět lidí, neuspěl například zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN), který byl považován za favorita voleb.

Blahová i Goláň dny po prvním kole využili k intenzivní kontaktní kampani, prezentovali se také na sociálních sítích.

Voliči mohou hlas odevzdat do dnešních 22:00 nebo v sobotu od 08:00 do 14:00. Ve volebním okrsku číslo 78 se volí v 147 okrscích v 57 městech a obcích. Nejvíce okrsků je v krajském Zlíně, a to 74. K volebním urnám může přijít zhruba 108.000 oprávněných voličů.

Při posledních senátních volbách v obvodu Zlín porazil Čuba na podzim 2014 ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Volební účast tehdy dosáhla 20,48 procenta. K prvnímu kolu, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, tehdy přišlo výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.

Témata:  Zlín František Čuba Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy