reklama

"Zatímco placené platformy s širokými videotékami či online sledování je ve světě na vzestupu, u nás je nástup těchto služeb značně zpožděný. Skoro by se dalo říci, že jde jen o uvědomělejší část publika. I to však musí počítat s tím, že oproti jiným zemím uvidí za své peníze mnohem méně, a to kvůli omezeným vysílacím právům," uvedla ředitelka Axocomu Erika Luzsicza. Výnosy z těchto služeb jsou podle ní v Česku výrazně nižší, než jinde ve světě, a to jen v řádu desítek miliónů korun.

Poradenská společnost Deloitte ve své studii předpovídá, že do konce tohoto roku by ve vyspělých zemích měla mít polovina dospělé populace až dvě předplatné online médií. To se ČR netýká, přestože na trhu působí i velké nadnárodní platformy a projekty typu Netflix. Jedním z důvodů je, že Češi na nich uvidí jen zlomek obsahu proti jiným trhům.

Pro sledování videoobsahu na internetu používá 78 procent Čechů počítač, devět procent mobilní telefon, sedm procent chytrou TV a pět procent tablet. Celkem 62 procent diváků využívá zařízení pro odloženou sledovanost.