Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rybáři bijí na poplach, z řek houfně mizí pstruzi. Kdo za to může?

Řeka, ilustrační fotografie
Řeka, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

České Budějovice - Rybaření patří v našich končinách k oblíbené zábavě, zvlášť mezi muži. Rybáři ovšem nyní bijí na poplach - z Česka totiž houfně mizí jeden z tradičních druhů - pstruh.

Doby, kdy bylo v některých řekách a potocích tolik pstruhů, že se dali chytat holou rukou, jsou nenávratně pryč. Jak upozorňuje páteční Právo, úlovky sportovních rybářů jasně ukazují, že pstruzi houfně mizí.

A to ještě není ta nejhorší zpráva - vědec Tomáš Randák z Jihočeské univerzity varuje, že pokud okamžitě nebudou přijata ochranná opatření, vyhynou nejen populární pstruzi, ale i lipani, kteří jsou už teď kriticky ohrožení.

Ještě na začátku devadesátých letech tahali rybáři z vod kolem dvou set tisíc pstruhů ročně, nyní to není ani pětina z tohoto počtu. A zmíněný lipan je na tom ještě hůř - za poslední desetiletí chytili rybáři jen tolik lipanů, jako v jediném roce 1990.

A co za tuhle situaci může? Podle Randáka jsou na vině především kormoráni, kteří k nám v zimě migrují ze severní Evropy v obrovských hejnech. A když zamrznou rybníky, přesunou se rybožrouti k rychle tekoucím potokům a bystřinám, které jsou pro pstruhy nejvhodnější.

Témata:  ryby řeky rybaření

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy