Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblíbenost hejtmanů? Čunek je jasná jednička, velké překvapení v Olomouckém kraji

Jiří Čunek
Jiří Čunek
Foto: KDU-ČSL

Praha - Nejlépe hodnoceným hejtmanem je nadále šéf Zlínského kraje Jiří Čunek, následován hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Největším překvapením je olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk. Ukázal to nový průzkum agentury Sanep.

Květnový průzkum ukazuje, že nejlépe si dlouhodobě vede Čunek s aktuálním ziskem 46,3 % kladných hlasů. V těsném závěsu zje pak s aktuálním ziskem 40,2 % kladných hlasů hejtman Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který oproti letošnímu únoru ztratil jeden procentní bod.

Na třetím místě pomyslného žebříčku hodnocení představitelů územně samosprávných celků postoupila z únorového čtvrtého místa hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (hnutí ANO). Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná, tak aktuálně získala od obyvatel Středočeského kraje v souhrnu 36,5 % kladných hlasů.

Na čtvrté příčce se umístil komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, kterému obyvatelé Ústeckého kraje dali v souhrnu 36,1 % kladných hlasů.

Další žena v čele 14 územně samosprávných celků, pražská primátorka Adriana Krnáčová (hnutí ANO), se pak umístila se ziskem 22,1% kladných hlasů na jedenácté příčce. Adriana Krnáčová se tak ve srovnání s únorem propadla o tři místa.

Ve srovnání s únorovým průzkumem společnosti SANEP je největším překvapením olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, který postoupil z posledního místa na aktuální devátou pozici. Ladislav Okleštěk se aktuálně těší podpoře v souhrnu 25,9 % obyvatel Olomouckého kraje, což je o devět procentních bodů více ve srovnání s únorovými hodnotami. Ladislav Okleštěk tak získává u obyvatel Olomouckého kraje znatelnou podporu, což může souviset jak s jeho aktivitami, tak i s poměrně silnou podporou hnutí ANO v tomto regionu.

Na předposlední příčce se pak aktuálně umístil se ziskem v souhrnu 18,2 % kladných hlasů hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO).

Na posledním místě se pak aktuálně umístil se ziskem v souhrnu 17,5 % kladných hlasů hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD), který může doplácet i na celkový pokles voličské podpory ČSSD.

Témata:  Jiří Čunek 1 Martin Půta hejtmani

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.