Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevražda Kevina Dahlgrena? Dozorci zřejmě porušili předpisy, GIBS jje chce potrestat

Kevin Dahlgren u soudu (19. 7. 2016)
Kevin Dahlgren u soudu (19. 7. 2016)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Brno - Dozorci ve věznici Valdice na Jičínsku zřejmě porušili v případu lednové sebevraždy čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena interní předpisy, trestného činu se ale nedopustili. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podala návrh na jejich kázeňské potrestání.

Američan Dahlgren se ve věznici Valdice 11. ledna oběsil. GIBS se v případu zabývala podezřením z možného pochybení příslušníků Vězeňské služby ČR, kteří měli plnit své služební povinnosti. "Během naší několikaměsíční práce byly shromážděny všechny důležité podklady pro rozhodnutí. Vyžádán byl rovněž znalecký posudek," uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Po vyhodnocení všech okolností bylo prověřování podle něj ukončeno se závěrem, že ve věci "mohlo dojít k porušení interních předpisů". "Proto byl z naší strany podán návrh na možné kázeňské projednání nadřízenému funkcionáři. Nebylo zjištěno, že by se některý ze sloužících příslušníků Vězeňské služby ČR dopustil v této kauze trestného činu," dodal mluvčí.

Dahlgren zavraždil v květnu 2013 v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do ČR, kde byl odsouzen na doživotí. 

Témata:  Kevin Dahlgren věznice Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy