Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD se rozpadá? Po referendu odcházejí známé tváře, varuje Rouček

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Většina sociálních demokratů podpořila vstup ČSSD do vlády s hnutím ANO. Přesto se ozývají i ti, kteří se domnívají, že to není dobrý nápad. Bývalý europoslanec ČSSD Libor Rouček varuje, že někteří dlouholetí členové dokonce ze strany odcházejí.

Rouček patřil už před vyhlášením výsledků referenda ke kritikům případné spolupráce s hnutím ANO a Andrejem Babišem. A ani poté, co byly zveřejněny výsledky hlasování sociálních demokratů, svůj postoj nezměnil. „ČSSD se ve vnitrostranickém referendu rozhodla pro vstup do menšinové vlády vedené trestně stíhaným Babišem a podporované komunisty. Rozhodnutí to je špatné, chybné, ale legitimní a platné,“ uvedl na sociálních sítích.

Někdejší místopředseda Evropského parlamentu také poukazuje na to, že ČSSD již opustila řada zklamaných členů a další se k tomu chystají. „Místopředseda Zemanovy vlády Pavel Mertlík je toho nejnovějším a nejznámějším příkladem. I když důvody zklamaných členů chápu, odchod není řešením,“ vzkazuje těm spolustraníkům, kteří jsou z výsledků zklamáni.

„Řešením je bránit sociálně demokratické hodnoty svobody, spravedlnosti, slušnosti a důstojnosti, i když doba tomu nepřeje. Jako exilový sociální demokrat jsem zažil doby, které vypadaly ještě beznadějněji. Sociální demokracie je tady 140 let. Bude tu i nadále. I když se značně poškozeným morálním a politickým štítem,“ vzkazuje Rouček.

 Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti, hlasy odevzdalo 64,74 procenta oprávněných členů ČSSD.

Témata:  Libor Rouček Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy