Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadá ideální rodina podle Čechů? Průzkum hovoří jasně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Tři čtvrtiny Čechů považují za ideální rodinu se dvěma dětmi, podle 35 procent Čechů je nejvhodnější věkový rozdíl mezi sourozenci dva až tři roky. Těhotenství v pozdějším věku nevnímají Češi jako problém.

Dvě děti by chtělo mít 73 procent Čechů ve věku 18 až 45 let.. Pro jedno dítě je zhruba sedm procent dotázaných a tři děti považuje za ideální kolem 14 respondentů. V Praze si přeje mít jediného potomka 14,5 procenta lidí. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro internetový obchod Špuntík.cz.

Ve věkové skupině mezi 26. a 35. rokem života, kdy lidé zakládají rodiny nejčastěji, si asi osm procent Čechů myslí, že nejlepší je být bezdětný. Téměř polovina dotázaných v tomto věku uvádí, že chce založit rodinu do tří let. Asi 70 procent jich přitom uvedlo, že ví o případných rizicích pozdního těhotenství. 

Druhé dítě si přeje 36,5 procenta rodičů s jedním potomkem. Víc než dvě pětiny jich už možnost dalšího početí ani nezvažuje. Třetí dítě pak plánuje asi pětina rodin se dvěma potomky. Obecně platí, že další dítě chtějí spíš muži, kteří po vícečlenné rodině touží ve 40 procentech případů. 

Tři čtvrtiny respondentů starších 35 let se cítily být na dítě příliš staré, zatímco polovina lidí do 25 let se zase považuje za příliš mladé. Hlavním důvodem, proč dnes páry často odkládají založení rodiny, jsou podle autorů průzkumu jejich nepříznivá finanční situace či nedořešené bydlení. 

Témata:  rodina děti průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy