Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou zájezdy dražší? Cestovky musí nově přispívat do garančního fondu

Dovolená u moře, ilustrační fotografie
Dovolená u moře, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Cestovní kanceláře budou muset od 1. července přispívat do tzv. garančního fondu. Podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (za ANO) by tato nová povinnost neměla vést ke zdražení zájezdů.

Cestovní kanceláře budou do fondu přispívat 0,1 procenta z tržeb za zájezdy. "Na každou tisícikorunu to je jedna koruna (odvedená do fondu). U 15.000 Kč zájezdu je to 15 korun na naplňování fondu. Takže to skutečně nemůže být důvodem pro zdražování zájezdů," uvedla Dostálová.

Asociace cestovních kanceláří uvedla, že zákon není technicky připravený - například není jasné, kolik přesně mají cestovní kanceláře do fondu odvést. "Nemáme v tuto chvíli k dispozici formuláře, které zákon předepisuje, a přesto musíme odvádět peníze," řekl ČTK místopředseda asociace Jan Papež.

Díky novele podle Dostálové obdrží každý zákazník před zakoupením zájezdu přesné informace nejen o nakupovaných službách, ale i o způsobu jejich zajištění pro případ úpadku cestovní kanceláře. 

Koeficient odvodu bude stanovovat každoročně MMR. Až bude ve fondu 50 milionů korun, odvod bude nulový. Naplnění fondu potrvá 2,5 roku. Cestovní kanceláře, které nově vstoupí na trh, budou do fondu přispívat minimálně po dobu dvou let i po jeho naplnění. MMR je podle Dostálové připravené s cestovními kancelářemi jednat o tom, jak naložit s naspořenými penězi nad uvedených 50 milionů korun.

Zřízení fondu reaguje podle ministerstva pro místní rozvoj na požadavek EU na plnou úhradu plateb klientům pří úpadku cestovní kanceláře. Cestovní kanceláře sice musejí být pojištěny, zákon ale připouští limit. Fond by představoval jakýsi "dozajišťovací mechanismus".

Tuzemské cestovní kanceláře očekávají, že letošní letní sezona bude rekordní. V roce 2016 se tržby cestovních kanceláří a cestovních agentur meziročně snížily o tři procenta na 47,7 miliardy korun, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Počet pojištěných CK se v Česku blíží 900.

Témata:  cestovní kanceláře Ministerstvo pro místní rozvoj dovolená

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy