reklama

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) dnes oznámila, že ji Babiš do další vlády nenavrhne, totéž potvrdil i ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Kvůli názorovému rozchodu s ANO nebude ve vládě ani šéf spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO), který se tento týden vzdal poslaneckého mandátu.

Spekuluje se o tom, že by Šlechtovou mohl nahradit současný ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, jehož resort má obsadit předseda ČSSD Jan Hamáček.

Babiš zvažuje jako Pelikánova nástupce poslankyni a právničku Taťánu Malou (ANO). Sám Pelikán by v čele úřadu údajně raději viděl svého náměstka Jeronýma Tejce. Malá opakovaně bránila Babiše v kauze Čapího hnízda.

Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ráno novinářům řekl, že žádnou speciální schůzku s Babišem neabsolvoval, z průběžných hovorů s premiérem podle něj vyplynulo, že by měl v kabinetu pokračovat. Podobně se vyjádřil i ministr školství Robert Plaga (ANO). Zůstat ve vládě by měli i ministryně financí Alena Schillerová, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO).

Předávání svých kanceláří naopak připravují ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO), kterou vystřídá sociální demokrat Petr Krčál (ČSSD), a ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), kterého vystřídá poslanec za ČSSD Antonín Staněk. Kontaktu s novináři se dnes vyhnul Jiří Milek (za ANO), který končí na ministerstvu zemědělství a nahradí ho Miroslav Toman, nominovaný ČSSD.

Současný ministr zahraničí Martin Stropnický by se měl stát velvyslancem v Izraeli. Se jménem europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého jako jeho nástupce navrhuje ČSSD, mají problém prezident i komunisté. Zeman se dnes s Pochem sejde a bude ho žádat, aby od své nominace ustoupil. Poche i ČSSD to vylučují.