Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud Německo a Rakousko zavedou kvůli migraci hraniční kontroly, Česko to udělá taky, slibuje Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pokud Německo a následně Rakousko zavedou kvůli migraci hraniční kontroly, učiní tak ČR také. Ostrahu by měli zajistit policisté, celníci, případně vojáci. Oznámil to dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Doufá nicméně, že se tak nakonec nestane.

Problém podle Babiše vyplývá z vnitropolitické situace v Německu, ze sporu o migrační plán mezi německým ministrem vnitra Horstem Seehoferem (CSU) a kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU).

Merkelová hodlá najít evropské řešení, Seehofer a další politici z CSU nechtějí čekat a některé migranty chtějí odmítat přímo na hranici. Kancléřka se obává, že by to spustilo dominový efekt.

Babiš uvedl, že rakouský kancléř Sebastian Kurz na čtvrteční schůzce premiérů V4 v Budapešti avizoval, že pokud by Německo začalo vracet některé migranty od svých hranic, Rakousko by postupovalo stejně.

Česko by na to muselo podle Babiše reagovat a bránit svou hranici. "Uděláme stejná opatření, půjdeme na přechody a budeme kontrolovat hranici," řekl před zasedáním Bezpečnostní rady státu. Připomněl, že Česko je pro to, aby Evropa zřídila uprchlické tábory mimo své území. 

Témata:  Andrej Babiš hranice EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy