Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman: Babiš Pocheho nenavrhl, kolonka u ministerstva zahraničí byla prázdná

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman tvrdí, že mu premiér Andrej Babiš (ANO) nenavrhl Miroslava Pocheho do funkce ministra zahraničí v chystané menšinové vládě ANO a ČSSD, kterou by měli tolerovat komunisté. Nový kabinet by mohl být jmenován již příští týden.

Zeman v rozhovoru pro blesk.cz uvedl, že v seznamu kandidátů na ministry, který mu dal Babiš, byla u ministerstva zahraničních věcí kolonka prázdná. "Není pravda, že byl (Poche) navržen," podotkl prezident.

"Prezident se nemá vymezovat a vyjadřovat k nominacím na ministerstva, to je věc premiéra a členů vlády," řekl v pořadu Partie TV Prima exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik namítl, že to Ústava nezakazuje. "Prezident není pouhý panák, který bez duše podepisuje," podotkl. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček po pátečním jednání se Zemanem připustil možnost, že pokud by Zeman Pocheho odmítl, mohl by vedle ministerstva vnitra dočasně vést i diplomacii. S takovou možností souhlasil Zeman i Babiš. Dnes Zeman řekl, že by neměl nic proti Pochemu v pozici náměstka ministra zahraničí. Prezident by podle něho neměl žádnému ministrovi mluvit do toho, jakými spolupracovníky se obklopí.

Zeman by mohl jmenovat novou vládu "velmi pravděpodobně" příští týden v úterý, nebo ve středu, termín se ještě dolaďuje. "Nevidím důvod, proč to odkládat," uvedl Zeman k termínu jmenování nové vlády. Babiš nedávno mluvil o nejbližší středě, případně středě 4. července. S žádostí o důvěru by pak kabinet mohl předstoupit před Sněmovnu ve středu 11. července. 

Poche v sobotu v souvislosti s tím, že by diplomacii dočasně vedl Hamáček, České televizi sdělil, že by v takovém případě mohl nastoupit do některé z vedoucích funkcí. "Plán B, jak tomu říkáme. Ale má plno pojistek vůči panu Babišovi a Zemanovi," doplnil.

Proti Pochemu se o minulém víkendu ostře vymezili komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími českými europoslanci hlasoval pro kvóty na přerozdělování migrantů. Poche ale hlasoval proti usnesení. Nyní šéf komunistů upozorňuje podobně jako Zeman na případ z roku 2010, kdy se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. 

Témata:  Miloš Zeman Miroslav Poche Andrej Babiš

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy