Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS i ČSSD souhlasí s Babišovou neúčastí na jednání o migraci, měl prý ale poslat nějakého úředníka

Petr Fiala na 24. kongresu ODS
Petr Fiala na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předsedové ODS Petr Fiala a ČSSD Jan Hamáček souhlasí s rozhodnutím premiéra Andreje Babiše (ANO) nejet na dnešní bruselský minisummit představitelů některých zemí EU o migraci. Babiš v sobotu připomněl, že účast původně zvažoval. Ve čtvrtek se ale premiéři V4 rozhodli do Bruselu nejet. Babiš tvrdí, že schůzka byla svolána nestandardně.

"Myslím, že státy Visegradu tady daly jasně najevo, že takto ne a že je potřeba ten přístup změnit," řekl Fiala v dnešních Otázkách Václava Moravce v ČT. Hamáček uvedl, že i když s neúčastí premiéra na schůzce souhlasí, bylo by možná dobré, aby se na setkání vydal níže postavený zástupce Česka. "Je vždycky dobré vědět, co se projednává," míní.

Prezident Miloš Zeman řekl Blesku.cz, že vzal argumenty ministerských předsedů států visegrádské skupiny k neúčasti na jednání na vědomí. "Já si myslím, že by bylo dobré, aby tam jeli jako rovnoprávní partneři, a nikoli jako někdo, koho zve zbytek Evropské unie na kobereček," uvedl Zeman. 

"Opravdové a celoevropské řešení se nemá hledat na neformálních summitech organizovaných jako z nouze ctnost, ale na Evropské radě, kde se scházejí všechny členské státy," sdělil v sobotu Babiš.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle něj potřebuje vyřešit migraci zejména z Itálie do Německa přes Rakousko, aby Německo nemuselo uzavřít hranice. Následně ale byly přizvány i další státy. "Nastavení toho setkání a větší počet účastnících se států spíše komplikuje výsledek," soudí český premiér.

Témata:  Petr Fiala Jan Hamáček Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy