Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém vyřešen? Agro Jevišovice stáhlo insolvenční návrh na zemědělce Radu

Zemědělství, ilustrační fotografie
Zemědělství, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Podnik Agro Jevišovice, který patří do koncernu Agrofert, stáhl insolvenční návrh na podnik Bohumíra Rady Agro Boskovštejn. Firmy se v mediačním řízení dohodly na způsobu splacení pohledávek.

Rada uvedl, že jeho závazek činí 12 milionů korun. "Podle memoranda, které jsem uzavřel s Andrejem Babišem (ANO), tehdejším majitelem Agrofertu, když jsem odcházel z Jevišovic, jsem dostal stroje k obdělávání polí a za ně jsem měl zaplatit tím, že jim budu vyvážet kejdu. Oni to zpochybnili a tvrdili, že jde z mé strany o finanční závazek. Nyní jsme se tedy dohodli tak, že z 12 zbývajících milionů korun zaplatím zhruba polovinu penězi a druhou část vývozem kejdy. Splaceno musí být od 1. července za dva roky," uvedl Rada.

Spory mezi subjekty začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Agrofertu, tehdy vlastněnému současným premiérem Babišem.

Rada je teď majitelem a jednatelem firmy Agro Boskovštejn, na kterou Agro Jevišovice podala návrh na insolvenci, jež tedy nyní končí díky dohodě v mediačním řízení. Obě firmy však vedou ještě některé další spory.

Témata:  Agrofert Andrej Babiš insolvence zemědělci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy