reklama

Starší Evropané cestují převážně po svých domovských zemích. Jak ale údaje Eurostatu ukázaly, starší čeští cestovatelé na svých cestách utrácí nejméně peněz ze všech obyvatel EU. Jejich denní rozpočet v roce 2014 činil 13,7 eura na osobu, tedy v přepočtu 370 korun. Na výsledky upozornil Český statistický úřad.

Z celkového počtu noclehů strávených turisty mimo domov připadalo na seniory v Česku 24 procent. Ve Francii a Kypru drží lidé nad 65 let podíl čtvrtinový. Podobně často jako Češi cestovali také Řekové a Švédové (23 procent). Na druhém konci žebříčku jsou starší turisté z ostrovní Malty, na které připadá devět procent procestovaných nocí. S desetinovým podílem se na chvostu drží i senioři z Bulharska, Lotyšska a Slovenska.

Lidé nad 65 let v EU volí častěji než jiné věkové skupiny cíle svých cest ve své vlasti, pouze třetinu nocí prožitých mimo domov strávili v zahraničí. Čeští senioři cestují do zahraničí méně než jejich evropští spoluobčané. Z celkového počtu nocí procestovaných seniory jich na noclehy v zahraničí připadá pouze 11 procent.

Vydá-li se na cestu španělský či řecký senior, hranici domovského státu nepřekročí v 94, respektive 92 procentech. Naopak starší Lucemburčan jede v 99 procentech do zahraničí. Populární jsou cesty do ciziny ještě mezi belgickými seniory, u nichž devět z deseti lidí jede do zahraničí.