Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští důchodci mají na stáří novou zábavu. A není zrovna levná

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Čeští senioři milují cestování. V žebříčku zemí Evropské unie zařadili Českou republiku na třetí příčku. Větší podíl lidí starších 65 let na nocích strávených mimo domov mají jen ve Francii a na Kypru.

Starší Evropané cestují převážně po svých domovských zemích. Jak ale údaje Eurostatu ukázaly, starší čeští cestovatelé na svých cestách utrácí nejméně peněz ze všech obyvatel EU. Jejich denní rozpočet v roce 2014 činil 13,7 eura na osobu, tedy v přepočtu 370 korun. Na výsledky upozornil Český statistický úřad.

Z celkového počtu noclehů strávených turisty mimo domov připadalo na seniory v Česku 24 procent. Ve Francii a Kypru drží lidé nad 65 let podíl čtvrtinový. Podobně často jako Češi cestovali také Řekové a Švédové (23 procent). Na druhém konci žebříčku jsou starší turisté z ostrovní Malty, na které připadá devět procent procestovaných nocí. S desetinovým podílem se na chvostu drží i senioři z Bulharska, Lotyšska a Slovenska.

Lidé nad 65 let v EU volí častěji než jiné věkové skupiny cíle svých cest ve své vlasti, pouze třetinu nocí prožitých mimo domov strávili v zahraničí. Čeští senioři cestují do zahraničí méně než jejich evropští spoluobčané. Z celkového počtu nocí procestovaných seniory jich na noclehy v zahraničí připadá pouze 11 procent.

Vydá-li se na cestu španělský či řecký senior, hranici domovského státu nepřekročí v 94, respektive 92 procentech. Naopak starší Lucemburčan jede v 99 procentech do zahraničí. Populární jsou cesty do ciziny ještě mezi belgickými seniory, u nichž devět z deseti lidí jede do zahraničí.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy