Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asistovaná reprodukce po Česku? Spíše byznys než léčba

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Asistovaná reprodukce v Česku připomíná spíše byznys než léčbu. Více žen rodí až po třicítce, kdy potřebují léčbu. Přijíždějí také cizinky, které láká kvalita i přijatelná cena.

Zdravotní pojišťovny hradí ženám léčbu neplodnosti do 39 let věku, pak si ji platí samy. Pojišťovny hradí čtyři cykly, někdy stačí jeden, někdy jich musí být víc.

V pražském Ústavu pro péči o matku a dítě, který patří státu, dá samoplátce z ČR a EU za cyklus 26.000 Kč a ze zemí mimo EU 40.000 Kč, za zmražení a skladování embrya 4000 Kč, resp. 8000 Kč. Příjemkyně darovaného vajíčka a spermie zaplatí 82.500 Kč a 115.000 Kč. Dárci spermií dostanou 1000 Kč, dárkyně vajíček 20.000 Kč. Soukromé kliniky mají ceny podobné.

Problém s plodností má v ČR až pětina párů, před 25 lety to bylo jen šest až osm procent. Důvodem je podle vedoucího lékaře Institutu reprodukční medicíny Unica Jana Štencla rostoucí věk prvorodiček - v roce 1989 byl 23 let, loni 30 let. Přibylo přitom žen, které rodí poprvé po dosažení 35 let věku.

Oborem protečou ročně až čtyři miliardy korun. A zisk by mohl ještě stoupnout, pokud kliniky vlastněné fondem Hartenberg, jenž spravuje peníze ministra financí Andreje Babiše (ANO), prosadí zvýšení věku žen pro úhradu pojišťovnami na 43 let.

Podle zástupce primáře Sanatoria Helios Petra Popova je otázka, zda jde ještě o medicínu. Helios do Babišovy sítě nepatří. "Hustota center asistované reprodukce v přepočtu na obyvatele je v ČR největší v Evropě, ne-li na světě. Až čtyřmiliardová částka je cílem akvizic společností orientovaných na byznys," řekl ČTK.

Některé kliniky pod tlakem zisku směřují podle Popova k tomu, že provádějí více cyklů, aby získaly víc od pojišťoven a pacientů. Podle vedoucího lékaře centra asistované reprodukce GEST Jana Šulce se ale cykly nikdy nedělají zbytečně. "I když má žena ve 40 letech šanci na otěhotnění mizivou, pokud si léčbu přeje, je jí poskytnuta," uvedl.

Centra posílají data do národního registru asistované reprodukce, který je neveřejný. Dozvědí se průměr úspěšnosti, nemohou si porovnat kvalitu a náklady na ni s ostatními centry. "Cesta je jednoduchá: zavést kritéria pro hodnocení kvality a úspěšnosti center, sestavit veřejně přístupný žebříček a orientovat pojišťovny k uzavírání smluv s nejkvalitnějšími a nejúspěšnějšími centry," řekl Popov.

Témata:  umělé oplodnění zdravotnictví neplodnost

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.