reklama

Zvířata byla připravena v přepravních klecích k následnému odvozu z bioparku. "Zřejmě se jim podařilo uvolnit jistící páčku u klece," řekla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. Nepotvrdila dřívější informace spolumajitelky bioparku Jitky Brusové, že zvířata se ven dostala vylomenými mřížemi.

"Zvířata nyní leží uspaná na plachtě a skončí zpět v kleci," uvedla před 13:00 Kormošová. Při zásahu se podle ní zdařil plán uspat všechna tři zvířata najednou. "Veterinářům jsme dělali policejní doprovod, aby se do biaoparku dostali co nejrychleji," řekla. 

Z klece se podle majitele bioparku Antonína Hnízdila dostali desetiletý lev a dva třináctiletí sibiřští tygři. Šelmy jsou vyřazenými zvířaty z jednoho cirkusu od Berlína. Do bioparku, který sídlí v bývalém vepříně, se šelmy dostaly před třemi měsíci. "Jejich kariéra v cirkusu skončila a cirkusáci řešili, co s nimi budou dělat. Zvířata zůstala navíc. Nám se povedlo jim zajistit nové bydliště v Istanbulu, kde postavili novou zoo," řekl novinářům Hnízdil. Biopark podle něj nyní pro zvířata vyřizuje potřebné dokumenty na vývoz z EU.

Hnízdil se domnívá, že pro zvířata bylo technicky nemožné, aby si otevřela zajištěná železná vrata klece. "Takže je možné, že jim na svobodu někdo pomohl, k čemuž se já moc nepřikláním. Nebo někdo z nich je kouzelník," řekl.

Po útěku šelem policie na místo vyslala osm policejních hlídek, zásahovou policejní jednotku a vrtulník. Příjezd k bioparku střežila hlídka se samopaly. Obyvatele Klamoše, kde žije asi 400 lidí, policie vyzvala k tomu, aby neopouštěli své domy. 

Pokud by veterinářům plán na uspání zvířat nevyšel a šelmy začaly utíkat do obce nebo k nedalekému lesu, byli policisté připraveni zvířata střelbou zneškodnit.

Loni v květnu v bioparku lev zranil devětačtyřicetiletého muže z Prahy. Muž si chtěl lva vyfotit a do klece mřížemi prostrčil ke zvířeti ruce s fotoaparátem. Tříletý samec lva pustinného pak na muže zaútočil.