Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

450 migrantů si rozdělí země EU. Česko nechce ani jednoho, zopakoval Babiš

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - 450 migrantů zachráněných v sobotu ve Středozemním moři si rozdělí Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko. Premiér Andrej Babiš (ANO) to nepokládá za správný krok, prý to jen povzbudí pašeráky lidí.

Vylodění migrantů povolila italská vláda poté, co se prvních pět zemí zavázalo, že každá z nich přijme padesátku uprchlíků. Další migranty by podle deníku Corriere della Sera mohla přijmout Belgie. ČR už o víkendu uvedla, že žádosti Itálie nevyhoví.

Babiš dnes zopakoval, že řešení nepovažuje za správné. "Tím jenom motivujeme pašeráckou mafii, aby posílala další nelegální migranty do Evropy," uvedl po jednání s šéfem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángelem Gurríou. 

Babiš chce situaci řešit tak, aby lodě s migranty nemohly vůbec z Afriky vyplouvat. Podporuje také dohody se severoafrickými státy a také se zeměmi, odkud migranti pocházejí, řekl.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy