Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř si stěžoval na podmínky ve vězení v JAR, česká diplomacie ho podpořila

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Reprofoto ČT

Praha/Johannesburg - Česká diplomacie se postavila na stranu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který si stěžuje na podmínky v jihoafrickém vězení. Problémem jsou především rozměry jeho cely.

Krejčíř byl v JAR předloni odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

Krejčíř si vyžádal pomoc od pracovníků českého velvyslanectví v Pretorii, podle České televize je to poprvé od jeho útěku z ČR, co se na české úřady obrátil. "My jsme jeho požadavky na zlepšení podmínek ve věznici podpořili a napsali jsme žádost na vězeňskou správu," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. "On má opravdu malou celu," dodala.

Krejčíř tvrdí, že žije v cele o ploše 3,9 metru čtverečních, což neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních.

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. Pražský vrchní soud mu letos v březnu pravomocně potvrdil za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů souhrnný trest 15 let vězení. 

Česko od roku 2007 usiluje o vydání Krejčíře z JAR. Krejčíř se nejprve snažil extradiční proces zpomalit žádostí o politický azyl, ale před dvěma lety tuto žádost stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat. Letos jihoafrický soud rozhodl, že Krejčíř může být Česku předán. "Nicméně konečné rozhodnutí musí učinit ministr spravedlnosti Jihoafrické republiky a podle našich informací se tak dosud nestalo," řekla ČT Lucie Machálková z tiskového oddělení českého ministerstva spravedlnosti.

Témata:  Radovan Krejčíř Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy