reklama

Kubera při dnešním projednávání zprávy o loňské činnosti veřejné ochránkyně práv požádal o představení závěru ústavně-právního výboru.

"Ten určil jako svou zpravodajku paní senátorku číslo 42, která není přítomna, nejsem si tedy jistý, zda podepsala souhlas se zpracováním osobním údajů. Zastoupí pan senátor číslo tři, který, předpokládám, podepsal, je to pan senátor - podepsal, pane senátore? Podepsal, podepsal. Takže pan senátor Miroslav Nenutil," uvedl místopředseda horní komory.

Na Kuberovo vystoupení zazněl kritický ohlas některého ze členů horní komory, jenž ale senátní stenozáznam nezaznamenal. "GDPR je taková věc, která by nás měla stále zajímat a měli bychom proti takovým nesmyslům bojovat. Toto byla jedna ukázka toho boje," reagoval Kubera.

Podotkl, že list papíru, kterou senátoři podepisovali, museli podepisovat i další lidé. "A jsou to tuny papírů, ekologové musí plakat. Takže já z toho nedělám žádnou show. Show z toho udělali ti, kteří přijímali takováto nařízení," dodal Kubera.

Nařízení GDPR má od letošního 25. května pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavedlo právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití.