Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát podporuje směrnici EU proti nekalým praktikám řetězců, mohl by ji ještě víc zpřísnit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nová směrnice EU, která má zakázat obchodním řetězcům používat nekalé praktiky vůči malým a středně velkým dodavatelům potravin, byla kladně přijata v českém senátu. Senátoři podporují rozšíření působnosti směrnice na všechny dodavatele a kupující bez ohledu na jejich velikost.

V tuzemsku již platí zákon z roku 2009 o významné tržní síle, který má regulovat chování obchodních řetězců. 

Návrh nové směrnice ukládá členským státům EU, aby zajistily zákaz používání čtyř praktik. První z nich se týká placení za potravinářské výrobky podléhající rychlé zkáze po více než 30 dnech od vystavení faktury nebo jejich dodání. Druhou zakázanou praktikou má být postup, kdy kupující zruší objednávky na rychle se kazící potraviny tak rychle, že od dodavatele nelze čekat, že pro ně najde jiné využití.

Zakázána bude také dodatečná změna podmínek ze strany odběratele týkající se třeba četnosti a načasování dodávek nebo stanovení cen. Poslední zákaz se týká placení dodavatele za plýtvání potravinami v prostorách kupujícího, které dodavatel nezavinil.

Zakázány by měly být i další praktiky, pokud nejsou jednoznačně a srozumitelně sjednány ve smlouvě. Půjde například o vracení neprodaných potravin nebo vyžadování "regálného", tedy poplatku za umístění zboží na pultech.

Směrnice navíc dává členským státům možnost, aby na svém území stanovily přísnější podmínky. "Česká republika v souladu s rámcovou pozicí návrh směrnice na stávajících jednáních obecně podporuje a při projednávání návrhu podpoří i případné rozšíření seznamu praktik považovaných za nekalé nebo rozšíření směrnice na všechny články potravinového řetězce," řekl senátorům ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Témata:  obchody Senát Parlamentu České republiky EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy