Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČOI nevěří svým očím: Předváděcí akce byly poprvé bez nekalých praktik

ČOI
ČOI
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) zaznamenala v 1. čtvrtletí 2018 značný pokles porušení zákonů v oblasti konání předváděcích prodejních akcí, kdy v tomto období byl počet zjištění o 20 procent nižší než za stejné období v minulém roce.

Od 2. ledna do 31. března 2018 provedla ČOI 16 kontrol a porušení právních předpisů zjistila u dvou z nich.

Vůbec poprvé během dosavadních kontrol ČOI se provozovatelé nedopustili nekalých praktik - zákon porušili tím, že akci řádně nenahlásili. ČOI už dříve konstatovala, že nekalé a agresivní obchodní praktiky se přesunuly na internet nebo se objevují při nabídkách přes telefon.

"Výsledky kontrol potvrdily, že dochází k omezování činnosti tzv. šmejdů a organizování předváděcích prodejních akcí. Porušení legislativy zaznamenal pouze regionální inspektorát Středočeského kraje a Hlavního města Prahy a regionální inspektorát Královéhradeckého a Pardubického kraje, kde se jednalo o porušení oznamovací povinnosti o konání akce," řekl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Inspekce pravomocně uložila v prvním čtvrtletí celkem pět pokut ve výši 2,15 milionu korun. Nejvyšší pokuta, dva miliony korun, musí zaplatit společnost Exen Trade, mimo jiné i za používání nekalých obchodních praktik a uvedení nepravdivých údajů při oznámení konání předváděcí akce. "Všechny tyto pokuty však vycházejí ze zjištění inspektorů při kontrolách před rokem 2018, avšak až v letošním 1. čtvrtletí nabyly právní moci," dodal mluvčí inspekce Jiří Frölich.

Témata:  šmejdi, podvodní prodejci ČOI (Česká obchodní inspekce)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy