Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špidla vypovídal před sněmovní komisí k OKD

Vladimír Špidla
Vladimír Špidla
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý premiér a později eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) vypovídal dnes před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci těžební společnosti OKD zhruba dvě hodiny.

Otázky se podle něho týkaly doby, kdy působil ve vládě. Tehdy se prodej menšinového státního podílu v OKD připravoval. Před novináři ale Špidla příliš sdílný nebyl.

"Jednání komise je uzavřené a z toho důvodu vám žádné podrobnosti neřeknu," uvedl před novináři. Špidla nechtěl ani hodnotit svůj současný prodej minoritního podílu státu v OKD, když odpověděl, že k tomu žádné komentáře dávat nebude. "Základní situace vznikla privatizací v roce 1996. Tím byly karty rozdané," podotkl pouze. Ve druhé polovině 90. let stát ztratil v OKD většinu.

Před komisi dnes dorazil také právník Radek Pokorný, strávil s nimi necelou půlhodinu. V odpovědích na dotazy se odkazoval podle předsedy komise Lukáše Černohorského (Piráti) na advokátní tajemství. Před Pokorným komise vyslechla bývalého zaměstnance Fondu národního majetku (FNM) Jana Juchelku.

Témata:  Vladimír Špidla OKD

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.