Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BabyBox v Břeclavi poprvé zacinkal, chlapeček dostal jméno Pavel

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Břeclav - Do břeclavského babyboxu někdo v noci na dnešek odložil novorozeného chlapce. Dítě je v pořádku, bylo jen lehce podchlazené. Je 173. dítětem odloženým v babyboxu za 13 let jejich fungování a 11. odloženým letos. Mezi odloženými dětmi převládají holčičky, kterých už je 99.

Chlapec váží 2200 gramů a měří 46 centimetrů. Dostal jméno Pavel po doktorovi Pavlovi Vajčnerovi, který novorozence z babyboxu vyjmul.

"První břeclavské děťátko z babyboxu se zcela jistě narodilo dnes časně ráno. Do babyboxu vstoupilo v 7:27 minut, zcela nahé, zabalené v bílém prostěradle, s pupečníkem ošetřeným sponkou do vlasů," uvedl Ludvík Hess, zakladatel sítě babyboxů.

Myšlenka na babybox v Břeclavi vznikla poté, co se v únoru 2015 zjistilo, že matka v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku zavraždila tři svá novorozeňata. Stejný případ se přitom stal o dva roky dříve i v nedalekých Vlasaticích.

Posledním moravským městem bez babyboxu je podle Hesse Vsetín. Podle dohody se starostou Jiřím Růžičkou bude vsetínský babybox otevřen 27. září v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi.

Témata:  BabyBox děti Břeclav

Aktuálně se děje

15. května 2024 13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.