reklama

Eknaifith se sice narodil v Kuvajtu, v Česku už ale žije 15 let. Vysvětlil, že se sem dostal kvůli studiu, nakonec se mu tady ale zalíbilo a našel si tady i ženu. „Založil jsem rodinu a zůstal jsem tady,“ vysvětloval muž. Podle odhadů tu žije asi 22 tisíc muslimů, Eknaifith ale tvrdí, že to je až příliš velké číslo. Sám zmínil počet 10 až 12 tisíc.

Vysvětlil také, že muslimové v Česku nemají a nebudou mít jedinou autoritu. „Všichni jsme muslimové, máme stejnou víru, ale přišli jsme z různých kultur a států. A mluvíme různými jazyky,“ vypočítával s tím, že islám jako náboženství má také různé školy.

Místní muslimská komunita je podle něj klidná, přesto prý nelze vyloučit, že se nemůže objevit nějaký psychopat nebo radikál. Lidé prý ale strach mít nemusí, protože české bezpečnostní orgány pracují dobře a kvalitně.

Pak Witowská přidala záludnější dotazy a zeptala se muslima, jestli by se cítil lépe, kdyby s ním mluvil muž-moderátor. Korán podle muslima říká, že žena a muž nejsou stejní a ženy potřebují více respektu. „S vaším kolegou bych byl uvolněnější,“ přiznal Eknaifith.

Moderátorka pokračovala a zajímalo ji, jestli by se ji jako muslim snažil obrátit na víru. Host jí odpověděl, že podle Koránu je povinností muslima informovat nevěřící o islámu, ale cestu už pak prý musejí lidé hledat sami. „A když se vám nepovede mě přesvědčit o tom, abych se stala věřící, tak budu stále vaším přítelem? Nebo se ze mě stane váš nepřítel," zajímalo ji. Eknaifith se odpovědi vyhnul. „Nene. V Koránu se říká, že my musíme informovat, další věci už jsou na Bohu. Další věc je, že vy jste sice zatím nevěřící a já jsem věřící, ale my věříme, že tento život je zkouška. A tahle zkouška ještě neskončila. Nevíme, kdo bude lepší v soudný den," odpověděl.

Řeč přišla i na to, že muslimové v Praze rozdává každý pátek jídlo bezdomovcům před Hlavním nádražím. S tímto projektem podle Eknaifitha přišla Muslimská obec v ČR před rokem a půl. „Pomáhám s tím. Měl jsem z toho dobrý pocit. Budeme pokračovat dál každý pátek. Jste zváni,“ dodal.

Některé části rozhovoru na sociálních sítích vyvolaly rozruch. Například slova o tom, že Witovská je „zatím nevěřící“. „Mě víc naštvala jeho lživá odpověď: Žena v islámu má větší respekt než muž. A paní W. se ho bohužel nezeptala: První, druhá... pátá žena, nebo jak se to v praxi vlastně projevuje?“ přidala se poslankyně ODS Jana Černochová. „A to nadšené chichotání bylo také zvláštní...“ rýpla si do moderátorky.