Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Jermanové a jejího muže: Jak hejtmani využívají služební auta?

Jaroslava Jermanová /ANO/
Jaroslava Jermanová /ANO/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) čelí podezření, že své druhé služební auto bez řidiče nechávala k soukromým cestám svému manželovi. V některých krajích mohou hejtmani přenechat řízení služebního automobilu příbuznému, podmínkou však je, že je hejtman ve vozidle. V jiných krajích je však řízení služebního vozu jinou osobou zakázáno.

Královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) využívá dvě vozidla. V mimořádných a zvlášť odůvodněných případech, například při náhlé zdravotní indispozici, může hejtman na nezbytně nutnou dobu přenechat řízení vozu, který může využít i pro soukromé účely, rodinnému příslušníkovi, popřípadě jiné osobě, vždy ale jen ve své přítomnosti. "Není tedy možno automobil nechat využívat například jiné příbuzné osoby či kohokoli jiného k soukromým účelům," uvedla pro ČTK mluvčí kraje Sylvie Velčovská.

I liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) může vozidlo bez řidiče využít pro soukromé cesty. I jeho, jak přiznal, občas veze manželka. "Nevidím v tom žádný problém, stejné smlouvy mají na používání služebních vozů i ostatní radní," poznamenal. 

Hejtmanka karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) má stejně jako většina ostatních hejtmanů k dispozici auto s řidičem a auto bez řidiče. Druhé vozidlo může využívat pro osobní potřebu. "Dalšími osobami oprávněnými řídit toto vozidlo jsou nejbližší rodinní příslušníci (manžel/druh, děti), dále jiný člen krajského zastupitelstva nebo zaměstnanec krajského úřadu, kterého uživatel ve výkazu jízd řízením pověřil. Vůz mohou řídit i další osoby ovšem za podmínky, že člen vedení kraje je ve vozidle přítomen," popsala ředitelka karlovarského krajského úřadu Martina Vránová.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) má k dispozici dva služební vozy se dvěma řidiči, kteří se střídají. Někdy je řídí i sám a řidič zůstává jako spolujezdec. Používá i další služební auto pro soukromé účely, pokud je příliš unaven, řízení může svěřit někomu jinému, vždy je ale s ním ve voze. Podobná podmínka platí pro hejtmana Moravskoslezského kraje. 

Jinde platí zákaz. Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO), který má k dispozici jedno služební auto, má zakázáno, aby řízení služebního vozu nechal někomu z příbuzných. Ani hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) nemůže přenechat řízení služebního automobilu jiné osobě. Zákaz platí i pro příbuzné hejtmana zlínského kraje Jiřího Čunka. 

Témata:  Jaroslava Jermanová hejtmani

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.