Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel scénárista a dramaturg Drahoslav Makovička, bylo mu 90 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jihlava - V pondělí zemřel scenárista a dramaturg Drahoslav Makovička. Bylo mu 90 let. Makovička byl autor scénářů ke komedii Anděl s ďáblem v těle, několika dílům seriálu Četnické humoresky a mnoha dalším.

ČTK to dnes oznámil scenáristův syn Jan Makovička. Drahoslav Makovička pocházel z Police na Třebíčsku. Vystudoval sociologii a estetiku a stal se doktorem filozofie. "Zemřel na Vysočině, kterou miloval," uvedl dnes jeho syn.

Napsal desítky scénářů k filmům a televizním hrám, ale i divadelní hry, studie, kritiky a jako docent brněnské JAMU i skripta pro studenty.

Ve svých dílech Makovička obsáhl mnoho žánrů. Napsal například scénáře k historickému životopisnému filmu o malíři Goyovi Buřič Jejího Veličenstva, detektivním snímkům jako Svědectví mrtvých očí, sci-fi filmům Akce Bororo nebo Návštěva z vesmíru i erotické komedii Anděl s ďáblem v těle.

Těsně před smrtí dokončil své poslední dílo První dáma. Podle již dříve zveřejněných informací jde o scénář k filmu o manželce prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Charlottě. "Jedná se o filmový scénář ke 100. výročí republiky a námětem je bohatý život Charlotty Masarykové a její rodiny," sdělil ČTK Makovičkův syn, který je spoluautorem scénáře. S otcem pracovali na scénáři k První dámě asi deset let. 

Témata:  Drahoslav Makovička úmrtí

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy