Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V opavském babyboxu našli malou holčičku

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Opava - Do opavského babyboxu dnes někdo odložil novorozenou holčičku. Dívenka byla vyzvednuta v 19:05, je zřejmě v pořádku, dostala jméno Lea.

ČTK to sdělil Ludvík Hess, zakladatel sítě babyboxů. Holčička je 174. dítětem odloženým v babyboxu za 13 let jejich existence a stou holčičkou. Je také čtvrtým novorozenětem odloženým do babyboxu ve Slezské nemocnici Opava.

"Dětská lékařka Soňa Krejčí v 19:05 vyzvedla z babyboxu zcela čerstvě narozenou holčičku, zabalenou podle doktorčiných slov v nevzhledném ručníku. Nešťastná maminka jí dokonce ani nepodvázala pupečník," uvedl Hess.

První babybox byl v Česku zprovozněn v červnu 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo uvidí.

Témata:  Opava BabyBox

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy