reklama

Jeho moudrost a boj za mír zůstávají inspirací v těchto bouřlivých časech mezinárodní politiky, uvedl Hamáček na twitteru. Za výraznou osobnost považuje Ananna také bývalý šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Svoboda za svého ministerského působení zažil ghanského politika v čele světové organizace, kterou vedl v letech 1997 až 2006. "Patřil mezi ty generální tajemníky OSN, které byli osobnostmi. Nepatřil mezi úředníky, kteří stanuli v čele OSN jen proto, že to vyšlo," řekl dnes Svoboda ČTK. Annan se podle něj zasloužil o kulturní a náboženský dialog ve světě, zmínil i jeho plán pro sjednocení Kypru. "I když tento jeho návrh bohužel selhal, byl to poslední ústavně reálný návrh," dodal exministr.

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák poznamenal, že měl čest setkat se s Kofi Annanem několikrát, a to jako velvyslanec i náměstek ministra zahraničí. "Vždy na mě dělal dojem skvělého, charismatického lídra," napsal bývalý diplomat a současný spolupracovník prezidenta Miloše Zemana.

Kofi Annan byl prvním Afričanem tmavé pleti, který stanul v čele OSN. V roce 2001 obdržel Nobelovu cenu za mír za "práci za lépe organizovaný a mírovější svět" a o dva roky později Sacharovovu cenu za svobodu myšlení.

Během své mise v čele OSN se Annan, který byl pokládán za tolerantního a čestného člověka s velkým osobním kouzlem, snažil reformovat příliš byrokratické struktury OSN, bojoval proti viru HIV zejména v Africe a zřídil dobrovolnou iniciativu Global Compact, jejímž cílem je rozvíjet adekvátní praktiky v podnikání a sdílení nových zkušeností v oblasti lidských práv, práce a životního prostředí.