Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak jsou Češi spokojení v práci? Nový průzkum ukázal víc

Práce v kanceláři
Práce v kanceláři
Foto: Freeimages.com

Praha - Více než tři pětiny pracujících Čechů jsou spokojeny se svým zaměstnáním. Opačný pohled má sedm procent lidí.

Nejvíc si své pracovní náplně cení vedoucí pracovníci a vyšší odborníci (83 procent) a podnikatelé a živnostníci, kteří pracují jako osoby samostatně výdělečně činné (82 procent). Nejnespokojenější jsou nekvalifikovaní dělníci. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Většina respondentů (78 procent) také vnímá vztahy na pracovišti pozitivně.

Svoji práci hodnotí pozitivně 61 procent ekonomicky aktivních Čechů, 16 procent je velmi spokojených, zbývající část spíše. Výrazně negativně na svoji práci nahlíží dvě procenta respondentů, dalších pět procent je spíše nespokojených. Téměř třetina oslovených lidí je v názoru na své zaměstnání neutrální.

Nadpolovičně spokojení jsou kromě vedoucích pracovníků, podnikatelů a živnostníků ostatní zaměstnanci z nedělnických profesí. Naopak kvalifikovaní (45 procent) ani nekvalifikovaní (40 procent) dělníci podobného optimismu nedosahují, každý šestý nekvalifikovaný dělník je se svou prací nespokojen.

Témata:  zaměstnanci zaměstnání

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy