Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé z Horoměřic se zatím vystěhovat nemusí, rozhodl soud

Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Foto: Martin Junek

Brno - Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), podle kterého se museli lidé z družstva Svatopluk vystěhovat z domů v Horoměřicích u Prahy.

ÚS odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu do doby, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá. Odkladem vykonatelnosti ÚS nepředjímá výsledek řízení, jen chce zabránit nevratným následkům.

"Smyslem odkladu vykonatelnosti napadeného rozhodnutí orgánu veřejné moci je předejít situaci, kdy by po eventuálním zrušení napadeného rozhodnutí Ústavním soudem bylo nemožné či neúměrně obtížné vrátit stav věci do podoby před takovým protiústavním rozhodnutím orgánu veřejné moci," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Jiřím Zemánkem.

Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Podle verdiktu Nejvyššího soudu má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů. Měsíční lhůta, kterou k vyklizení určil Nejvyšší soud, by uplynula ve čtvrtek.

Družstvo kromě odkladu vykonatelnosti požádalo ÚS také o rychlé projednání stížnosti "mimo pořadí". ÚS to podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové nepřehlédl, ale s ohledem na přiznaný odklad vykonatelnosti už se návrhem na přednostní projednání nezabýval.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. 

Témata:  kauza H-system Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy