Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Páry si v otázce financí nevěří, letí předmanželské smlouvy

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Češi podezřívají své protějšky ze zbytečných výdajů, přičemž nedůvěra jde tak daleko, že jim nejsou ochotni půjčit peníze. Ukázal to neobvyklý průzkum Poštovní spořitelny.

"Ženy i muži se shodně domnívají, že jejich drahé polovičky za zbytečnosti utratí dvakrát více než oni sami," uvedla výkonná manažerka Poštovní spořitelny Jana Opršalová.

19 procent žen svým partnerům vyčítá zbytečné výdaje za cigarety, naopak podle 15 procent mužů jejich partnerky utratí příliš za oblečení. 

Každý pátý muž by své partnerce nepůjčil, stejnou neochotu vyjádřilo téměř 28 procent žen. Ochota lidí půjčovat svým partnerům se výrazně mění s věkem. Zatímco lidé mladší 29 let by partnerovu žádost o dočasnou finanční výpomoc odmítli jen v 17 procentech případů, stejné prosbě by nevyhověla třetina respondentů starších 60 let.

"Čím dál častěji se setkáváme se zvyšující se nejistotou ve vztazích a snižující se vzájemnou důvěrou partnerů vůči sobě navzájem. Platí to jak pro vztahovou rovinu (není jistota, že spolu zůstaneme), tak i v oblasti financí (nemůžu ti věřit, že neohrozíš naše zdroje). Dělení na 'moje' a 'tvoje' se v takových podmínkách zdá být bezpečnější variantou, než 'naše', byť za to platíme daň ve formě určité osamělosti," komentovala fenomén psycholožka Martina Jirovská.

"Sotva pár let je i u nás možnost uzavírat předmanželskou majetkovou smlouvu. Na počátku byl uchazeč o ni považován za nedůvěřivého exota, dnes už ji uzavírá zhruba pětina snoubenců," poznamenal psycholog Petr Šmolka.

Témata:  peníze Češi průzkumy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy