Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada postižených žádá senátní návrh penzí

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) dnes vyzvala poslance, aby hlasovali pro senátní verzi důchodové novely, která zvyšuje penzi o tisíc korun po 25 letech v důchodu. Vládní návrh je úspornější, počítá s tisícikorunou navíc pro lidi nad 85 let. Podporují ho koaliční ANO a ČSSD, komunisté a také Piráti.

"Jsme přesvědčeni o tom, že senátní verze zákona je podstatně spravedlivější. Zohledňuje situaci lidí, kteří jsou na tom ekonomicky nejhůře. Ti, co jsou dlouhodobě v invalidním důchodu, neměli možnosti si vytvořit úspory. Prakticky celý život žijí na hranici bídy," řekl předseda NRZP Václav Krása.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení je průměrná invalidní penze o víc než 1300 korun nižší než průměrný starobní důchod.

Na konci loňska pobíralo invalidní důchod 424.242 lidí. V Česku se vyplácejí tři druhy invalidních důchodů. Invaliditu prvního stupně má člověk, jehož pracovní schopnosti klesly o 35 až 49 procent. Druhý stupeň odpovídá poklesu schopností o polovinu až 69 procent, třetí pak více než 70 procentům.

Invalidní důchod prvního stupně na konci loňska mělo 166.077 osob, v průměru pobírali 5998 korun měsíčně. Celkem 72.708 lidí mělo penzi druhého stupně, a to průměrně 6922 korun. Invalidních důchodců třetího stupně bylo 185.457, v průměru dostávali 10.655 korun.

Podle Krásy by podle senátní verze mohlo tisícikorunu navíc dostat asi 50.000 lidí. Výdaje by se tak zvedly asi o 600 milionů.

Šéf legislativy NRZP Jan Hutař řekl, že se od roku 1996 podmínky pro přiznávání a výpočet invalidních důchodů mění k horšímu. Omezil se například výdělek, který lidé k penzi mohli mít. "V posledních deseti letech se invalidní důchod nezahrnuje do doby nároku na starobní penzi, počítá se jen podíl odpracovaných let," dodal Hutař. 

Témata:  Václav Krása důchody zdravotně postižení

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy