reklama

Minimální mzda od ledna činí 12.200 korun. Odbory pro příští rok žádají růst minimální mzdy o 1500 korun, tedy o 12 procent. Podle zaměstnavatelů to neodpovídá hospodářskému růstu a pro firmy v některých odvětvích by takto vysoké přidání znamenalo problém. Navrhují zvýšení o 800 korun. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) podporuje požadavek odborů.

Česku se nyní daří, ale nemusí to trvat věčně, řekl Babiš pro Českou televizi. "Pan předseda vlády stojí na svém návrhu navýšení o tisíc korun, který prezentoval. A my stojíme na těch osmi stovkách, odbory 1500 a musí se rozhodnout na vládě v září," podotkl Hanák. Už dřív uvedl, že zvýšení minimální mzdy pro příští rok o tisíc korun je pro velkou část firem přijatelné.

Minulý kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) si předsevzal, že nejnižší výdělek přiblíží ke 40 procentům průměrné mzdy, která loni činila 29.504 korun. Maláčová v pondělí představila návrh, podle kterého by se minimální mzda od roku 2020 zvyšovala tak, aby vždy od ledna odpovídala polovině průměrné mzdy z předloňska.