Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Auta v Česku?Jejich počet se za 100 let zvýšil tisíckrát

Auto
Auto
Foto: AMTS

Praha - Počet osobních aut na českých silnicích se za 100 let zvýšil řádově tisíckrát. Ukázaly to údaje Svazu dovozců aut. Automobil si ve 20. a 30. letech minulého století v Československu mohli dovolit jen ti nejmajetnější.

Zatímco na začátku 20. let minulého století bylo v tehdejším Československu registrováno necelých 5000 vozů, v současnosti je to 5,7 milionu. 

V roce 1930 už v Československu jezdilo přes 100.000 aut. Na začátku 60. let minulého století to byl trojnásobek. V roce 1989 bylo v registru 3,2 milionu osobních a dodávkových vozů.

Po vzniku Československa vyráběly osobní auta tři hlavní značky - Tatra, Praga a Laurin & Klement, který se v roce 1925 spojil se Škodovými závody v Plzni. Značka Škoda působí v Česku do současnosti a je největším výrobcem na trhu. Vedle ní v tuzemsku vyrábí ještě Hyundai a kolínská TPCA.

Auto si ve 20. a 30. letech minulého století mohli dovolit jen boháči. K jeho pořízení potřebovali zhruba 50násobek průměrné dělnické mzdy. Nyní si lze nový vůz pořídit za osm či devět platů.

Témata:  auto automobilový průmysl Škoda

Aktuálně se děje

20. května 2024 19:25

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a absolutně nepřijatelný

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta společně s vůdci Hamásu je podle premiéra Petra Fialy děsivý a absolutně nepřijatelný.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy