Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kroupova reportáž o Agrofertu nebyla objektivní, myslí si RRTV

Český rozhlas
Český rozhlas
Foto: www.wikipedia.org

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se domnívá, že reportáž Českého rozhlasu o neoprávněném hospodaření Agrofertu na 1700 hektarech zemědělské půdy, za kterou stojí investigativní novinář Janek Kroupa. nebyla. objektivní. Rozhlas se tak podle radních dopustil přestupku.

Kroupa koncem loňského roku ve své reportáži informoval o tom, že společnost Agrofert, spadající do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, neoprávněně hospodaří na zemědělské půdě s nejasnou majetkovou strukturou. Na většinu pozemků podle reportáže pobírá dotace.

Rada upozornila Český rozhlas, že se dopustil přestupku. Informoval o tom dnes web časopisu Týden. "Toho se dopustil odvysíláním série zpravodajských příspěvků, které se zabývaly obhospodařováním pozemků s neznámým majitelem, kdy v těchto příspěvcích a pořadu došlo k nedostatečně objektivní prezentaci problematiky pobírání dotací na hospodaření na pozemcích bez právního důvodu," rozhodli radní. Svůj verdikt zveřejnili v zápisu z pravidelného zasedání.

Rozhlas zatím písemné rozhodnutí k dispozici nemá a informaci bude komentovat až poté, co dostane oficiální stanovisko, uvedl mluvčí Jiří Hošna. Sám Kroupa ale jakákoli pochybení odmítá. Na reportáži prý pracoval půl roku a ve své investigativní činnosti chce pokračovat.

Vedení Českého rozhlasu už v minulosti za tuto reportáž pokárala i Rada Českého rozhlasu. Tehdejší místopředseda rady Tomáš Kňourek uvedl, že Kroupova reportáž měla být zpracována lépe a její znění a načasování zavánělo účelovostí. Podobně jako Agrofert se totiž chovají i další zemědělská družstva, to však v reportáži nezaznělo. Nedostatky v reportáži konstatoval i ředitel rozhlasu René Zavoral. Proti Zavoralově kritice se poté v petici ohradily dvě stovky zaměstnanců rozhlasu.

RRTV zahájila správní řízení s Českým rozhlasem kvůli reportážím redaktora Kroupy v dubnu. Rozhlas se podle rady dopustil přestupku, protože nedal firmě prostor na reakci. "Vyjádření k této problematice získaná od nezávislých odborníků nebyla ověřena v souvislosti s platnou právní úpravou, a k vyjádření odborníků nebyla získána přímá reakce od společnosti Agrofert," uvedla dříve rada.

Témata:  Český rozhlas Agrofert Janek Kroupa RRTV

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.