Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o zdanění restitucí: Zbláznil jste se? Styďte se, to je prasárna, kritizují Michálka politici i obyčejní lidé. A Pirát začal vysvětlovat...

Jakub Michálek
Jakub Michálek
Foto: Pirátská strana

Praha - Ústavně právní výbor dnes doporučil Poslanecké sněmovně schválit zdanění církevních restituci. Pro hlasovali zástupci KSČM, SPD, ČSSD, většina z ANO a Pirát Jakub Michálek. Proti byla ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Právě Michálek, který se kvůli svému rozhodnutí hlasovat pro zdanění stal terčem ostré kritiky, se rozhodl vysvětlit, proč se rozhodl tak, jak se rozhodl.

Pirátský politik své rozhodnutí obhajuje na sociálních sítích. „Dnes jsme projednávali na ústavněprávním výboru návrh na zdanění církevních restitucí. Náš klub má v této věci volné hlasování. Podpora ve straně je tak cca 70:30 ve prospěch zachování plné výše náhrady. Na jednu stranu je důležité respektovat právní jistotu. Na druhé straně si myslím, že nelze vyloučit právo budoucích generací, aby aspoň částečně revidovaly rozhodnutí těch předchozích,“ vysvětloval Michálek.

„V tomto případě se bavíme o opakovaných splátkách v celkové výši 50 miliard korun zejména jednomu vlivnému církevnímu subjektu v rámci vyrovnání se státem, čímž se stát zadlužil. Doporučili jsme nicméně odklad účinnosti, aby návrh stihl před nabytím účinnosti posoudit Ústavní soud.

Nelíbí se mu ale, jak o věci píší média. „Samozřejmě Babišem vlastněná a manipulující iDNES hned vydala fantastický titulek, že jsem hlasoval pro návrh, který tlačí vládní většina ve sněmovně. Ale to už je klasika. Tak jsem to tady chtěl transparentně vysvětlit, aby všichni věděli, jak to je,“ dodal Michálek.

Jenže ani svým vysvětlením Michálek některé politiky nepřesvědčil. „Vždycky se nejdřív snažím pro mě nepochopitelné jednání pochopit. Tady mi to ani po přečtení Tvého příspěvku nejde. Hlasoval jsi pro zdanění církevních restitucí? Přijde Ti normální, že když vracím ukradené a vybydlené, tak to ještě zdaním? Co odluka církví od státu? Ta se také zreviduje a stát bude platit i nadále část duchovních? Že to nabourává právní jistotu jsi napsal sám. Tak proč? Fakt to nechápu. Ani po přečtení tohohle příspěvku,“ nechápe 1. předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Svého kolegy se zastal další pirátský poslanec, který zmíněný návrh nepodporuje. „Náhrady dostávají i církve, kterým nic ukradeno nebylo, takže ten výrok "ukradeno - vráceno" je naprosto mimo mísu. Byl to nějaký Kompromis vlády prosazený na sílu sněmovnou, nehrajme si na to, že to byl etalon spravedlnosti, ostatně stávající předseda Ústavního soudu ten návrh (zákon o církevních restitucích) považoval za protiústavní,“ zapojil se do diskuze Mikuláš Ferjenčík.

Kriticky se k Michálkovi staví i TOP 09. „Zástupci KSČM, ANO a ČSSD se dnes shodli na tom, že když vás někdo okrade a věci se vám vrátí, zaplatíte zlodějovi z věcí daň. To nemůže překvapit, takoví oni jsou. K nim se však přidal také pan Michálek, a to už zajímavé je. Evidentně je Pirátství nejen značka, ale i program,“ poznamenala 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Odmítla také, že by její slova byla jakkoliv zavádějící. „Právník Michálek hlasoval pro zdanění církevních restitucí. Komunisti církvím ukradli (a zplundrovali) majetek (to ostatně piráti (s malým p) dělají také). Teď chtějí zdanit co bylo vráceno. Pirát Michálek svým hlasem tento postup podpořil. Jsou to fakta,“ dodala.

A přidal se i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Před 70 lety náš stát ve jménu zrůdné ideologie vraždil, věznil a loupil. Trvalo dlouhých 23 let od listopadu 89, než byla pro církve schválena alespoň dílčí kompenzace. Dnes komunisté za pomoci ANO, ČSSD a Pirátů okrádají okradené podruhé,“ rýpnul si.

A nadšeni nejsou ani někteří Češi, kteří to Michálkovi pořádně spočítali. „Vy jste se asi úplně zbláznil. Jednou bylo někomu něco ukradeno, po dlouhých diskuzích byla stanovena výše částky jaká bude vrácena a vy se přidáte ke zlodějům, že okradený bude okraden znovu?“ napsal v reakci na Michálkova slova jeden z diskutujících na facebooku.

„Krásné. Opět dokazujete, že ústavní práva ani morálka Vám nic neříkají,“ přidal se další. „ Styďte se. Podpořil jste princip, že majetek, který byl ukraden a následně vrácen, bude zdaněn. To je prostě prasárna a tohle je hodně slabá výmluva,“ dodal jeden z uživatelů.

Témata:  Jakub Michálek (Pirátská strana) církevní restituce Jan Farský

Aktuálně se děje

20. května 2024 19:25

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a absolutně nepřijatelný

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta společně s vůdci Hamásu je podle premiéra Petra Fialy děsivý a absolutně nepřijatelný.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy