Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČT odvysílala film Volyň, kde je polský chlapec upálen Ukrajinci. Velvyslanec si oficiálně stěžuje

Česká televize
Česká televize
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Česká televize na kanálu Art odvysílala kontroverzní polský film Volyň. Režisér Wojciech Smarzowsky v něm zobrazuje genocidu Poláků na Ukrajině během druhé světové války. Jenže to se nelíbí ukrajinskému velvyslanci v Praze.

O filmu o etnických čistkách z dob druhé světové války, během kterých zahynuly desítky tisíc lidí, se začalo hovořit dlouho před premiérou. Historici obou zemí dosud nedokázali dospět ke společnému pohledu na události ve Volyni v roce 1943.

Ze strany Ukrajiny vyvolal film celkem logicky negativní reakce. Teď si na jeho odvysílání stěžuje také ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjinis. Ten zaslal České televizi kritický dopis, uvedl server Aktuálně.

Film totiž obsahuje například scénu, kdy asi desetiletého chlapce popadnou uprostřed noci muži, pevně ho sváží snopy obilí a ty zapálí. Chlapec křičí bolestí a muži udržují živou pochodeň v kruhu, dokud chlapec neskoná v příšerných mukách. Ti muži jsou Ukrajinci a chlapce zabili jen proto, že je Polák. Tato scéna sice tvoří jeden z nejsilnějších momentů polského snímku Volyň, Ukrajincům se ale vůbec nelíbí.

Ve filmu také ukrajinský kněz světí sekyry, srpy, vidle a kosy, se kterými se chystají vraždit polské sousedy. Záběry vypadají úžasně, ale jeden z polských znalců volyňské tragédie Grzegorz Motyka připouští, že podobná svědectví nejsou. Anebo "bandy UPA" vypadají ve filmu jako mnohem větší zlo než nacisté a zejména Sověti. Chybí i širší historické souvislosti a vysvětlení, co vedlo k tomu, čemu na Ukrajině říkají volyňská tragédie a v Polsku genocida.

Polští kritici označili film Volyň po premiéře před dvěma lety za jedno z nejlepších historických děl. Z Ukrajiny ale zaznívají kritické hlasy. „Film Volyň je bohužel velmi stereotypní a jednostranný. Opakuje řadu mýtů. Dobrým vztahům obou národů neprospěje, naopak je může ohrozit," poznamenala historička Alina Špaková z Ukrajinského ústavu národní paměti.

Na žádost ukrajinského ministerstva zahraničí bylo dokonce promítání filmu v Kyjevě odvoláno. Proti jeho vysílání na ČT Art se teď ohradil i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis, podle kterého jde o „zaujatost a překrucování dějin".

Své výhrady shrnul do dopisu, který poslal do České televize. Podle svých slov dostal z ČT odpověď, které si váží a doufá, že ukrajinský hlas dostane na obrazovkách stanice více prostoru. 

Témata:  Česká televize Ukrajina Jevhen Perebyjnis

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy