Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zombie drogou se otrávilo už 22 osob, kombinace s alkoholem je smrtící

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Ostrava - Intoxikovaných nebezpečnou syntetickou drogou šířící se Ostravou je aktuálně 22. Policií nově evidovaná sedmadvacetiletá žena se ale přiotrávila už dříve. Kriminalisté totiž dohledávají i starší případy. Žena drogu kouřila. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Obviněných stále zůstává šest mužů ve věku 17 až 41 let. Většině z nich za nedovolenou výrobu a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí pětileté vězení. Šestatřicetiletý obviněný ale může jít do vězení až na 18 let. Důvodem je to, že jeho obvinění souvisí s případem bezdomovce, který po požití drogy zemřel. V nejbližších hodinách se bude rozhodovat o jeho vzetí do vazby.

Policisté už našli více než stovku sáčků s nebezpečnou drogou. Může vypadat jako sušená rostlinná hmota podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Substance se ale mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za drogy jako metamfetamin či extáze.

"Fatální následek může znamenat také požití tohoto syntetického kanabinoidu v kombinaci s alkoholem. Značné zdravotní obtíže může přinést ba i první experimentování s touto syntetickou látkou," uvedla Pokorná.

Bezdomovec, který po požití drogy zemřel, byl opilý. Podle dostupných informací se droga zatím šíří hlavně v Ostravě, lékaři zasahovali v jednom případě i v Hlučíně na Opavsku. Droga už se ale dostala i mezi jiné skupiny lidí. než jsou bezdomovci, jde například o studenty či romskou menšinu. Policie se případem začala zabývat, když v pondělí v Komenského sadech zkolabovali dva muži bez domova, dvaatřicetiletý muž přes snahu záchranářů zemřel.

Témata:  drogy marihuana Ostrava Policie ČR

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.