Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína odstranila Česko ze seznamu rizikových zemí kvůli BSE

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Čína po devíti letech od posledního výskytu nemoci šílených krav (BSE) v ČR vyškrtla republiku ze seznamu zemí s nebezpečím nemoci. Podle Státní veterinární správy (SVS) to pomůže k obchodu s hovězím masem. Čínský trh zatím pro české hovězí otevřený není. V ČR se od začátku tisíciletí do konce loňského roku zkontrolovalo více než 1,9 milionu kusů skotu, u 30 z nich byly testy pozitivní. Naposledy se tak stalo v roce 2009.

"Česká republika o vyjmutí ze seznamu usilovala řadu let. Tento krok je nesmírně důležitý pro případné budoucí otevření čínského trhu pro produkty z hovězího masa," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) pomůže vyškrtnutí ze seznamu českým vývozcům.

Veterináři o vyškrtnutí ze seznamu usilovali již před posledním známým výskytem nemoci v ČR. V roce 2015 ČR uznala Světová organizace pro zdraví zvířat jako zemi se zanedbatelným rizikem výskytu BSE. "Přesto musela SVS poskytnout následně čínským orgánům rozsáhlé informace o opatřeních k prevenci výskytu BSE a letos v dubnu zorganizovat expertní misi čínských inspektorů zaměřenou výhradně na problematiku BSE," dodal mluvčí.

Čínští experti pak podle něj konstatovali, že opatření v chovech jsou na vysoké úrovni. "Nic tak nebrání obnovení jednání o certifikaci a registraci jednotlivých výrobních závodů, které jsou podmínkou pro vývoz českých hovězích produktů do nejlidnatější země světa," dodal mluvčí. Podle něj jsou nyní rozjednány i dovoz sperma býků, vepřového masa, krmných směsí s mléčnou složkou nebo krmných přídavků.

BSE je degenerativní onemocnění mozku skotu, které vede ke smrti, poprvé byla nemoc diagnostikována v Británii v roce 1986. O deset let později pak vědci potvrdili souvislost mezi BSE a variantní Creutzfeldt-Jakobovou nemocí, jež postihuje lidi. Nákaza se šířila zkrmováním nedostatečně tepelně zpracované masokostní moučky, která se vyráběla z odpadu z jatek a z těl uhynulých zvířat. V ČR se moučky do krmných směsí pro hovězí dobytek nikdy nepřidávaly, přesto se ale mezi roky 2001 a 2009 objevily tři desítky případů. Poslední se v ČR vyskytl začátkem května 2009 na Opavsku.

Témata:  Česká republika BSE (bovinní spongiformní encefalopatie) - nemoc šílených krav krávy

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.