Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi posbírali půl tuny oblečení pro děti v Zambii

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Olomouc - Půl tunou oblečení, šicími stroji, ale i lavicemi či berlemi naplnili lidé z celé republiky ve veřejné sbírce kontejner určený na pomoc lidem v jedné ze zambijských vesnic. Sbírku vyhlásila na konci dubna za podpory olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Charitativní akce se setkala s velkým zájmem. Darované věci poputují do Chiparamby, kde stojí školicí centrum pro děti a mládež, informovala ČTK mluvčí ACHO Karolína Opatřilová.

Lidé zaplnili speciální kontejner také vybavením školních tříd, školními pomůckami či zdravotními potřebami, ale i desítkami šicích strojů, lavic, židlí či koloběžek. Dobrovolníci strávili následně 80 hodin tříděním, čištěním a opravou věcí ze sbírky. "Jsme lidem z České republiky vděční. To, že myslí na potřebné v daleké Africe, je gestem lásky, dobré vůle," uvedl zambijský kněz a duchovní opora projektu Gerald Daka.

Obdarovat potřebné v Africe podle něj nestačí, je třeba je především vzdělávat a pomoci jim získat dovednosti. Sbírka s názvem Kontejner pro Zambii by měla podle charitních pracovníků pomoci tento problém řešit. Bude v ní totiž i vybavení do školicího centra v Chiparambě, kde se dívky a chlapci naučí šít na šicích strojích a farmařit. "Díky novým dovednostem se děti o sebe budou umět postarat, výuka řemesel navíc pomůže řešit problémy s předčasnými sňatky a užíváním drog, které jsou typické u dětí a mladých v chudých oblastech Afriky," uvedla koordinátorka sbírky Kateřina Janečková.

Sbírku Kontejner pro Zambii ACHO pořádá s dobrovolníky ze Sudoměřic, kteří v zambijské vesnici Chiparamba pomáhají již několik let. Podle zástupců ACHO bude nyní potřeba kontejner vypravit na dalekou cestu, i proto se charita znovu obrací na veřejnost s prosbou o příspěvek. Více informací o sbírce Kontejner pro Zambii lze získat na stránkách www.charitaprozambii.cz.

Jde o druhý kontejner s materiální sbírkou, který ACHO vysílá do rozvojové země. Loni v listopadu vyslala kontejner na Haiti. V téměř jedenáctitunové zásilce byly desítky šicích strojů, ale i školní pomůcky, nábytek či oblečení.

Témata:  Zambie charita Afrika

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.