Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Babiš v nesnázích? Děti ze Sýrie a neposlušné europoslankyně ho zatlačily do kouta

Ovládne Babiš eurovolby i české radnice?
Ovládne Babiš eurovolby i české radnice?
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Ještě ani neproběhly komunální volby, a už se Babišovo hnutí chystá na ty evropské, které nás čekají na jaře příštího roku. Premiér si naložil vskutku nelehký úkol – dominovat chce právě v obecních volbách, zároveň nutně potřebuje zvítězit i v těch evropských. Klub jeho europoslanců se totiž tak nějak rozpadl. Válka na dvou frontách nutí beztvaré hnutí ANO zaujmout obojakou tvář. Musí být proevropské a zároveň antiunijní. Musí kritizovat Merkelovou a Macrony, zároveň s nimi čile vyjednávat. Zdánlivě neudržitelná taktika už se pomalu začíná bortit, většina voličů je však vůči tomu stále imunní.

Ještě ani neproběhly komunální volby, a už se Babišovo hnutí chystá na ty evropské, které nás čekají na jaře příštího roku. Premiér si naložil vskutku nelehký úkol – dominovat chce právě obecním volbám, zároveň nutně potřebuje zvítězit i v těch evropských. Klub jeho europoslanců se totiž tak nějak rozpadl. Válka na dvou frontách nutí beztvaré hnutí ANO zaujmout obojakou tvář. Musí být proevropské a zároveň antiunijní. Musí kritizovat Merkelovou a Macrony, zároveň s nimi čile vyjednávat. Zdánlivě neudržitelná taktika už se pomalu začíná bortit, většina voličů je však vůči tomu stále imunní.

Babiš si minulý týden naběhl hned dvakrát. Původně proevropské hnutí ANO, které zvítězilo v evropských volbách před čtyřmi lety, tehdy získalo čtyři europoslanecká křesla. Šlo o Pavla Teličku, Petra Ježka, Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou. První dva zmínění se právě kvůli odklonu od prvotního směřování hnutí od Babišovy partaje distancovali. A druhé dvě mají problém. Dovolily si totiž zdánlivě nemožné – v Evropském parlamentu hlasovaly bez předchozí konzultace se šéfem. Hlasovaly tak, jak by se od proevropského hnutí dalo očekávat – pro umožnění zahájení řízení s rebelským Maďarskem, v němž mají být údajně ohroženy hodnoty EU. Pro hlasovali také zástupci za TOP 09 a také kandidát na ministra zahraničí (který svou bitvu již dávno prohrál), Miroslav Poche.

Premiér si musí být vědom toho, že na evropské půdě ztrácí vliv – neposlouchají ho vlastní europoslanci a jeho eurokomisařka Věra Jourová se často vůči konání českého prezidenta i premiéra staví kriticky. Na druhou stranu Babiš ví, že právě Jourová si dokázala v Evropské komisi vybudovat jméno a svou pověstí by mohla Babišovo hnutí na evropské úrovni prezentovat v pozitivnějším světle. I on sám se snaží napravit si svou pošramocenou pověst – na jedné straně si to jde „vyříkat“ s neposlušnými europoslankyněmi, protože v podstatě hlasovaly proti našemu spojenci Orbánovi (tím hraje na „českou notu“), na druhé straně čile jedná s Merkelovou, rakouským kancléřem Kurzem či francouzským prezidentem Macronem (zde zase hraje svou „evropskou hru“).

Kritiku europoslankyň podpořil taktéž věrný přítel Babiše, prezident Miloš Zeman. Jejich chování označil za „nedostatek solidarity“ s Maďarskem. Pak se nabízí otázka, co je víc. Visegrádská čtyřka, nebo Evropská unie? Jaký je reálný vliv Visegrádu a je vůbec funkční? Měli bychom Maďarsku vyjadřovat solidaritu? Země přistupuje k nebezpečným experimentům omezování pravomocí ústavního soudu či omezování svobody médií. Pravdou je, že to by se mnohým českým politikům, včetně prezidenta, možná též zamlouvalo.

Babišův tým ví, že hlasování proti Maďarsku v Češích vzbuzuje vášně. Stejně jako problematika migrantů. Premiér trucovitě odmítá přijetí několika desítek prokazatelně syrských sirotků. Ne proto, že je to nelida. Ale proto, že ví, že si to Češi nepřejí. Marketingový tým premiéra si v této souvislosti naběhl překrouceným citováním tibetské autority Dalajlamy, který sice prohlásil, že Evropa patří primárně Evropanům, zároveň ale uvedl, abychom uprchlíky přijímali. To už Babišovi markeťáci tak nějak zatajili. Celá věc se sirotky je poměrně ožehavá a bude zajímavé sledovat její vývoj – Babišova nesolidarita by přeci jen mohla odčerpat některého jeho příznivce. Český volič však tuto taktiku chytré horákyně buď nevidí, nebo ji záměrně ignoruje. Dle průzkumu společnosti Sanep, která je často spojována spíše s levicovými subjekty, by například Prahu hnutí ANO ovládlo. Naopak společnost Kantar TSN a Median predikují Praze vítězství ODS a Pirátů, Brno i Ostravu by však dle těchto průzkumů drtivě ovládlo hnutí ANO.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Angela Merkelová Sýrie Viktor Orbán Evropský parlament

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy